Viskans dalgång
I priset ingår:
Buss med chaufför, guide, fika x 2, lunch, introduktion museum.
Bokas senast 20 april
Swish: 123 278 88 75
Bankgiro: 130-9319
Pris: 950:-
Inbetalas senast 250420
Viskan är den nordligaste av Hallands fyra åar. Den är 142 km lång och rinner upp i sjön Tolken väster om Ulricehamn och avvattnar Sydsvenska höglandet. Därefter rinner den ut i Öresjö och fortsätter sedan sitt lopp genom Borås och vidare till mynningen i Klosterfjorden strax norr om Åskloster
Viskan har en rad forsar, vad och vattenfall, vilket har försvårat transporter på ån. 1645 gav Axel Oxenstierna Johan Wärnschiöldh i uppdrag att granska Viskan och de övriga Halländska åarna för att undersöka om man kunde nyttja dem för transport. Han fann 44 punkter som hindrade sjöfart på Viskan och bedömde att den inte skulle kunna nyttjas som farled.
Dock har det förekommit viss sjöfart uppför Viskan, men knappast inte längre än till Åsbro vid Derome sju kilometer uppströms där den första forsen finns. En hel del fiskare har dock använt Viskan som bas och tagit sig ut genom det ganska svårnavigerade deltat till fångstplatserna, och det var dessa fiskarfärder som gjorde att Södra Skogsägarna var tvungna att anlägga en sluss vid mynningen då företaget byggde Värö bruk på deltats norra sida.
Vattenkraft från Viskan har drivit många företag genom åren. Den var grunden till den blomstring Viskadalen upplevde i gångna tider. Det finns tretton kraftverk i Viskan.
Lax har fångats i Viskan sedan urminnes tider. Det äldsta skriftliga belägget är från 1100-talet, då munkar från klostret i Ås byggde en laxgård inte långt från åns mynning.
Ett säkert vårtecken förr i tiden var när flottningen drog igång. När snön smälte fanns det nämligen tillräckligt med vatten i bäckar och åar för att kunna flotta ut timret man fällt under vintern. Ofta kopplas flottning ihop med de stora älvarna norrut, men det flottades även i Halland, om än i mindre skala. Viskan användes till flottning och vid Nyebro vid Viskans mynning byggdes faktiskt en ångsåg redan i mitten av 1800-talet.
Varberg-Borås Järnväg, som invigdes i november 1880, följer i stort sett Viskans dalgång.
Vår resa utmed Viskan startar från Varberg på morgonen och med på turen har vi Peter Börjesson, som kommer att guida oss utmed ån. Färden går norrut till Åskloster för att se Viskans utlopp i Kattegatt.
7 maj 2025
Reseledare: Peter Börjesson
09.05 Avresa från Lågprislegenden i Veddige
09.30 Bhlp för Tågersättning i Varberg – här möter dagens
guide Peter Börjesson upp.
Vi kör norrut på gamla E6 och vid Klosterfjordens mynning startar vår resa.
Första stopp blir på Åsbro Gästgiveri där vi serveras kaffe, hembakt bulle o en småkaka
Vi åker vidare kl. 11.15 med ett kort stopp vid Berghems Kyrka
12.30-13.30 Lunch på Rydals Herrgård
Därefter åker vi vidare mot Borås
14.15-15.15 Vi får en introduktion om Friluftssmuseét i Ramnaparken, där vi sedan tittar runt på egen hand
15.15-16.00 Vi avslutar med eftermiddagskaffe o tårtbit på Café Gästis
Därefter 41:an mot Varberg igen.
Ca 17.45 åter i Varberg